Kogeneracijsko postrojenje na biomasu u Virovitici

U poduzetničkoj zoni Antunovac otvoreno je kogeneracijsko postrojenje na drvnu biomasu za proizvodnju električne i toplinske energije.

Riječ je o jednoj od najvećih investicija na području Virovitičko-podravske županije u posljednjih 25 godina. Pogon proizvodi električnu i toplinsku energiju proizvodi iz biomase i u potpunosti je klimatski prihvatljiv. Izlazna električne snage koju proizvodi je 3 MW i moguća toplinska snage 8,8 MW. Postrojenje će koristiti biomasu iz Hrvatskih šuma s kojima je tvrtka potpisala ugovor, a dio drvne mase koristiti će i iz vlastitih resursa, budući da se preradom drvne sječke bave već godinama.

Projekt bioenergane u Poduzetničkoj zoni Antunovac u Virovitici započeo je krajem 2014. godine. Vrijednost projekta je 17 milijuna eura, a investitor je tvrtka A&A Bioenergy Viro koja je nastala kroz suradnju Saše Abrišina, direktora tvrtke A.M.S. – Biomasa iz Darde, i Istvana Andrasa Kaszabe, direktora mađarske tvrtke Arago Investment Holding Zrt.

Enerkon je izradio projektnu dokumentaciju, ishodio dozvole te izvršio stručni nadzor nad izgradnjom. Postrojenje je opremila iz hrvatska tvrtke Đuro Đaković. Kao dio opreme tu je najsuvremenija turbina proizvođača Triveni Engineering & Industries Limited iz Indije.